Biserica "Sf. Nicolae" a fostului schit Bălteni


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1626
Importanta: A
Cod LMI: IF-II-m-A-15265
Adresa: Str. Sf. Nicolae 114
Localitate: sat BĂLTENI; comuna PERIŞ
Judet: Ilfov
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 19-Jun-2009

Biserica "Sf. Nicolae" a fostului schit Balteni, este ctitoria lui Radu Negru Voda. Legenda spune ca manastirea ar fi fost ridicata in urma unui vis pe care l-a avut voievodul, inaintea unei batalii cu tatarii, care cotropisera Tara Romaneasca. Pe vremea aceea se gasea aici o insula inconjurata de apele lacului si de stejarii seculari ai Codrului Vlasiei, care o camuflau si o aparau de atacurile dusmanilor.
De-a lungul timpurilor s-au produs totusi distrugeri repetate, cea mai mare fiind in 1602, cand vechea constructie monahala, impreuna cu satul au fost arse de tatari.
Locasul a fost rezidit din temelie in 1626 de marele vornic Hrizea, asa cum scrie in pisania de deasupra usii de la intrare. Textul este in limba romana, cu litere chirilice.
Pe perete din partea dreapta este o alta inscriptie scrisa cu rosu, tot cu litere chirilice, care aminteste ca Stoica mesterul a lucrat cu migala si arta in timpul ctitorului Hrizea Vornicul si Dumitra, in zilele lui Alexandru Voda.
Prin actul de secularizare dat in 1863, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, manastirea a fost desfiintata.
Biserica este o constructie scunda, cu ziduri groase, cu turla clopotnitei in fata, cu pridvor larg la intrare, care continua si in partile laterale.
Lacasul nu are picturi decat la intrare. Fatadele sunt din caramida aparenta, in doua registre, impartite in panouri mari, dreptunghiulare in partea de jos, terminate cu arcuri semicirculare in partea de sus. Randurile de caramizi orizontale si verticale alterneaza cu mici patrate tencuite.
In anul 2007 au fost incepute lucrarile de restaurare conduse de arh. Popescu Dolj si pictorul restaurator Silviu Petrescu.
( dupa "Popasuri in imprejurimile Bucurestilor" se Gh. Graur Florescu )